lørdag 17. januar 2009

Tore Renberg - en av norges beste forfattere!

Siden jeg leser en bok av forfatteren Tore Renberg, tenkte jeg at jeg kunne skrive litt kort om han. Jeg så litt rundt på nettet for å finne litt informasjon om han og fant en veldig fin tekst om han. Den gir en god beskrivelse av hans forfatterskap, samtidig som den sier litt om hans privatliv. Under har jeg kopiert den inn fra nettsiden.

" Tore Renberg ble født i Stavanger i 1972. Forfatteren debuterte i 1995 med kortprosaboken Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Siden har han utgitt flere romaner og barnebøker, en prosasamling og en bok med collager. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Romanen Mannen som elsket Yngve utkom i 2003, og den høstet begeistret mottakelse både i Norge og Sverige. Kompani Orheim som utkom i 2005, ble tildelt P2-lytternes romanpris. Den ble også nominert til Brageprisen og Ungdommens Kritikerpris, og romanen er solgt for utgivelse i Danmark. Romanene Farmor har kabel-tv/Videogutten utkom i 2006. I 2008 fikk han Stavanger kommunes kulturpris. Tore Renbergs bøker er solgt til fem land: Danmark, Sverige, Frankrike, Tyskland og Ungarn.

På 1990-tallet markerte Renberg seg som kritiker og litteraturformidler, bl.a. som redaksjonsmedlem i ”Vagant” og programleder for NRK2s ”Leseforeningen”. I 2004 debuterte han som filmmanusforfatter, med ”Alt for Egil”.

I 2008 skrev Renberg manus til filmen "Mannen som elsket Yngve". Denne ble sett av over 170.000 kinogjengere, vant fire Amanda-priser, blant annet prisen for beste norske kinofilm, og ble nominert til Nordisk råds filmpris 2008. Boka bak filmen er trykket i et opplag på 116.000. Høsten 2008 utkom tredje bok om Jarle Klepp, med tittelen Charlotte Isabel Hansen.For denne mottok Renberg Bokhandlerprisen."

Ingen kommentarer: